Ulaş Karasu: Pist Operasyonu İçin Hangi Önlemleri Aldınız?

17.04.2025

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, İstanbul Havalimanı’nda başlayacak eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonuyla, aynı anda üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış operasyonu için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.

Operasyonu icra edecek hava trafik kontrolörlerinin simülatör eğitimlerinin nerede ve ne zaman verildiğinin açıklanmasını isteyen Karasu, “Eğitim verilen merkezin donanımları günümüzün modern koşullarına uygun mudur? Donanımlar en son ne zaman yenilenmiştir? Eğitimler kim ya da kimler tarafından ne zaman verilmiştir?” sorularına yanıt aradı. Eğitim ve risk analizlerinin önemli olduğunu vurgulayan Karasu, “Aksi takdirde kazaların yaşanması kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” kapsamında gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na “Eğitim verilen merkezin donanımları günümüzün modern teknolojik koşullarına uygun mudur? Donanımlar en son ne zaman yenilenmiştir? Eğitimler kim ya da kimler tarafından ne zaman verilmiştir?” diye sordu.

Avrupa’da ilk kez, İstanbul Havalimanı’nda eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, aynı anda üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış operasyonu sağlayacak bu uygulama için alınan önlemlerin ve verilen eğitimlerin açıklanmasını istedi. Uygulamanın tüm boyutlarıyla ele alınarak sağlam bir planlama yapılması, tüm eğitim ve talimatların eksiksiz hazırlanması, insan kaynağının en yüksek donanımla doğru ve etkin yönetilmesinin mutlak ve çok gerekli olduğunu vurgulayan Karasu, “Uygulama ülkemiz ve havacılık sektörü adına sevindirici olmakla birlikte, tüm boyutlarıyla ele alınarak sağlam bir planlama yapılması, tüm eğitim ve talimatların eksiksiz hazırlanması, insan kaynağının en yüksek donanımla doğru ve etkin yönetilmesi açısından da çok önem taşıyor. Operasyonu icra edecek hava trafik kontrolörlerinin simülatör eğitimlerinden, havaalanın konumuna kadar pek çok konu başlığı bazı riskleri beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, tüm eğitim ve uygulama talimatlarının eksiksiz hazırlanması, insan kaynağının en yüksek donanımla doğru ve etkin olarak yönetilmesi gibi unsurların çok büyük önemi bulunuyor. Aksi takdirde kazaların yaşanması kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

BAKANA SORDU

Karasu, Ulaştırma Bakanı’ndan uygulamaya geçiş konusunda gerekli risk ve fizibilite çalışmaları, analizleri ve gerekli planlamaların zamanında ve gerçekçi olarak yapılıp yapılmadığının açıklamasını talep ederken, özetle şu soruları sordu:

  • Operasyon için yapılan analiz çalışmalarının içerikleri nelerdir?
  • Uygulama için yeni hava sahası tasarımı yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne zaman yapılmış ve ne zaman uygulamaya konulmuştur?
  • Operasyonu icra edecek hava trafik kontrolörlerinin simülatör eğitimleri nerede ve ne zaman verilmiştir?
  • Eğitim verilen merkezin donanımları günümüzün modern koşullarına uygun mudur? Donanımlar en son ne zaman yenilenmiştir? Yenilenen donanım ve yazılımlar için ne kadar harcama yapılmış, eğitimler kim ya da kimler tarafından ne zaman verilmiştir?
  • Havalimanlarındaki teknik alt yapının durumu, uçak ve işletme şirketlerinin çalışanlar üzerinde baskıcı tutumu ve sektördeki rekabet de dikkate alındığında kontrolörler, hava alanı çalışanları, pilot ve kabin personelinin çalışma koşulları analiz edilmiş midir? Edilmiş ise analiz sonuçları nelerdir?
  • İleri düzey radarlar, seyrüsefer yardımcıları ve güçlü hava trafik kontrol protokollerini de içermesi beklenen bu uygulamanın güvenli bir şekilde yürütülmesi, hava ve yer trafiğinin kesintisiz devam etmesi için hangi önlemler alınmıştır?
  • Çalışmalarının 2022 yılının son çeyreğinde başlandığı bilinen bu uygulama için ne kadar harcama yapılmıştır?


Benzer Haberler